Sovsäckar till tält

Om du ska sova i tält behöver du en sovsäck. En sovsäck som ska användas i ett tält behöver vara lite varmare och av bättre kvalitet än om du ska använda sovsäcken inomhus. Du kan hitta sovsäckar till tält i butiker och webbshopar som säljer friluftsutrustning.

Att tänka på när du köper sovsäck

När du ska köpa ny sovsäck är det viktigt att du tänker efter hur och när du ska använda säcken. Ska du använda den enbart under sommarhalvåret eller tänker du tälta vår och höst också?

Bäst är att välja en sovsäck som klarar något lägre temperaturer än du förväntar dig. Det är lätt att öppna upp sovsäcken lite om du blir för varm. Tänk också på att du ska ha ett bra liggunderlag som isolerar mot markkylan.

Sovsäck – dun eller syntet?

Det finns sovsäckar i både dun och syntet. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, men här kommer en liten sammafattning om hur du kan tänka.

En dunsovsäck är lämplig när det är kallt och torrt ute som under vintern. Om du vandrar och behöver hålla koll på vikt och volym så är dun ett bättre val än syntet.

Syntetsovsäcken är bättre när det är fuktigt ute som under vår och höst. Du kan också välja en syntetsäck om du inte behöver tänka på vikten. En syntetsäck är också betydligt billigare än en dunsäck.

Sovsäckar till barn

Det finns sovsäckar till barn i olika storlekar. Vissa kan göras större eller mindre med hjälp av en dragkedja. Jag tycker inte att man behöver köpa någon speciell sovsäck till barnen. Använd istället en vuxensäck och knyt åt nederdelen med ett snöre. Efter hand som barnet växer flytta snöret längre och längre ner.

Sammanfattning

Välj sovsäck till tält utifrån när du ska använda den. Behöver du inte tänka på vikten så kan du välja en billigare syntetsovsäck. Är det viktigt att sovsäcken är lätt och tar liten plats så välj en dunsovsäck. Om det är regnigt och vått är det inte så bra med en sovsäck i dun. Den torkar långsammare och om den blir fuktig så värmer den inte heller.